10 werktrends in jouw voordeel!

Werkplekken zijn voortdurend in beweging. Net zoals de rest van de samenleving, beweegt de werkplek met ons mee. Als werkzoekende is het essentieel om op de hoogte te blijven van deze trends, zodat jij hier de beste match mee kunt vinden. In dit artikel zullen wij de 10 trends benoemen en hoe jij jezelf daarvoor kunt klaarstomen.

1.       Technologische vooruitgang en automatisering

Werk jij liever in 2 miljoen excel spreadsheets, of werk je liever in een geautomatiseerd bedrijf? Wij weten het wel: Automatiseren is key. Het is niet alleen makkelijker werken, het bespaart ook tijd, lekker efficiënt dus. Maar als kandidaat kan het nog wel eens lastig zijn om bij te blijven. Probeer zo veel mogelijk op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën, zodat jij het in een mum van tijd in de vingers krijgt. Fijn voor jou én voor jouw nieuwe werkgever.

2.       Flexibel werken en Remote werken

De opkomst van flexibel werken en remote werken is een van de meest opvallende trends van het afgelopen jaar. Steeds meer organisaties bieden hun werknemers de mogelijkheid om vanuit huis te werken of werktijden aan te passen. Hier kan jij als kandidaat ook jouw slag in slaan, je kunt namelijk aantonen dat je effectief kunt werken in een virtuele omgeving en dat je beschikt over zelfdiscipline en goede communicatievaardigheden.

3.       Focus op inclusie

Mensen vanuit heel de wereld komen naar Nederland en mensen uit Nederland gaan naar heel de wereld. Inclusie is tegenwoordig de basis voor een succesvolle onderneming. Niet alleen het wettelijke deel waarin discriminatie niet is toegestaan. Maar ook het deel waarin andere landen met elkaar samenwerken. Als kandidaat is het daarom belangrijk dat je goed kunt communiceren met andere culturen en je kunt aanpassen naar verschillende mensen door bijvoorbeeld een andere taal te leren.

4.       Levenslang leren

De snel veranderende werkplek vereist een levenslange toewijding aan leren en ontwikkelen. Niet alleen werkgevers, maar ook werknemers gaan voor persoonlijke ontwikkeling. Neem deel aan trainingen, workshops en online cursussen om je kennis uit te breiden.

5.       Focus op welzijn en gezondheid

Welzijnsprogramma’s en gezondheidsinitiatieven worden belangrijker voor werkgevers. Als jij als werknemer jezelf iedere keer voorbij loopt en nog steeds met trots verkondigd dat je graag overwerkt gaat de werkgever zich zorgen maken. Zorg daarom goed voor jezelf, werkgevers waarderen kandidaten die in staat zijn om een gezonde balans te houden tussen werk en privéleven.

6.       Duurzaamheid en MVO

Duurzaamheid en MVO(Maatschappelijke Verantwoordelijkheid) staan tegenwoordig hoog in de vaandel. Het is daarom als werknemer geen slecht idee om deze onderwerpen eigen te maken en ook hierin een steentje bij te dragen.

7.       Creativiteit en Innovatie

Ben jij graag lekker creatief? Dat is mooi! Werkgevers zijn namelijk ook echt op zoek naar die creatieve werknemer die graag out-of-the-box denkt. Ben jij niet zo creatief? Dat geloven wij niet, iedereen kan met problemen omgaan, jij dus ook. Onderschat je vermogen om een passende oplossing te bedenken niet. Mocht je nou echt geen mogelijkheid zien om creatief te zijn, zoek dan vooral een baan waar dit ook niet nodig is.

8.       besluitvorming op basis van data

Data-driven besluitvorming wordt steeds belangrijker in alle sectoren. Het vermogen om gegevens te analyseren en daarop gebaseerde beslissingen te nemen. Past dit nou echt bij jou? Dan kunnen wij je alvast vertellen dat jij een gewilde kandidaat bent in verschillende organisaties!

9.       Agile Werkmethoden

‘Wij werken Agile!” – Heb je deze al eens gehoord. Het is geen gekke manier van werken, maar het is een werkmethode die het beste is in een snel veranderende omgeving. In de sectoren zoals softwareontwikkeling en technologie wint deze vorm van werken. Leer over Agile en Scrum en wees bereid om je aan te passen aan nieuwe projectmanagementbenaderingen.

10.   Emotionele Intelligentie

Je kunt super slim zijn, maar emotionele intelligentie wordt als een van de belangrijkste pijlers gezien voor kandidaten. Het empathische vermogen, communicatieve vaardigheden en samenwerking opzoeken zijn van onschatbare waarde. Bewustwording is hierin de sleutel tot succes. Wordt je bewust van jouw emoties en van de mensen om je heen.

Conclusie:

De werkplek van vandaag is voortdurend in beweging. Natuurlijk gaan niet al deze punten van toepassing zijn op jou. Doe wat goed voelt en zorg dat je een beetje op de hoogte blijft, dan kom je al een heel eind. Ben jij op zoek naar een nieuwe werkplek? Dan hebben wij misschien wel een leuke vacature voor je! Kijk hier verder.

10 werk trends