4 tips voor een goede kandidaatreis

In een krappe arbeidsmarkt, waar talent schaars is en de keuze enorm is voor sollicitanten, wordt het creëren van een positieve kandidaat reis steeds belangrijker voor organisaties. 


De kandidaat reis (ook wel de candidate experience) verwijst naar de ervaring die kandidaten hebben tijdens het gehele wervingsproces. Van het eerste contactmoment tot het aanbod. Het bieden van een goede ervaring resulteert niet alleen in een leuke nieuwe collega, maar het zorgt ook voor positieve mond-tot-mondreclame. In dit artikel duiken we dieper in de kandidaatreis.

Tips voor het bereiken van een goede kandidaatreis:

1.       Duidelijke en transparante communicatie

Wees duidelijk en houd geen informatie achter tijdens het gehele wervingsproces. Zorg ervoor dat kandidaten goed geïnformeerd worden over de verschillende stappen, de verwachtingen en de tijdlijnen. Wees daarin open over de bedrijfscultuur, de functie en de voorwaarden (vooral het salaris!). Het verstrekken van deze informatie helpt de kandidaat een weloverwogen beslissing te nemen en creëert vertrouwen.

2.       Een gebruiksvriendelijk sollicitatieproces

Maak het sollicitatieproces zo gemakkelijk mogelijk. Zorg dat er makkelijk in te navigeren is door de kandidaat zowel via desktop als mobiel. Minder inspanning voor de kandidaat draagt bij aan een positieve ervaring.

3.       Houd de kandidaat up-to-date

Laat de kandidaat weten wanneer zij iets van je gaan horen. Of stem af wanneer je een kandidaat terugbelt. Komt er ineens een gespreksronde bij? Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk helder hebt voor de kandidaat. Bedank ze vriendelijk als de sollicitatie niet succesvol is afgerond.

4.       Professionele en vriendelijke benadering

Blijf professioneel, maar wees altijd vriendelijk naar de kandidaat. Luister hierbij actief naar de kandidaat en beantwoord vragen of zorgen die de kandidaat kan hebben. Een positieve houding en respectvolle behandeling zijn essentieel om de kandidaatreis positief door te lopen.

Komen jullie er niet aan uit, ook niet na het lezen van onze tips? Dan hebben wij goed nieuws, want wij kunnen zorgen voor de beste kandidaatreis bij jullie organisatie. Neem contact op met Michelle voor de mogelijkheden (06-81089285)

4 tips voor een goede Kandidaatreis