Erachter komen welke baan bij je past

Wat wil ik worden als ik later groot ben? Dat vragen wij ons soms ook nog af! Het vinden van een baan die bij je past is niet altijd even makkelijk. Vooral als je niet zeker weet welke kant je op wil, voor sommige banen is een studie vereist en voor sommigen ook weer niet. Het is belangrijk om een baan te vinden die niet alleen aansluit bij je vaardigheden en ervaring, maar ook bij jouw interesse en persoonlijkheid. In dit artikel bespreken wij wat strategieën en tips, zodat jij de baan vind die bij je past!

Zelfevaluatie

Voordat je op zoek gaat naar een baan is het belangrijk even stil te staan bij jezelf. Neem de tijd om je sterke en zwakke punten, vaardigheden, interesses en kernwaarden. Ga vooral na wat jou energie geeft en waar jij gepassioneerd over bent. Hierbij kun je nagaan wat je graag doet in je vrije tijd, dit kan je helpen inzicht te krijgen in de activiteiten die je graag in je werk zou willen zien.

Onderzoek diverse loopbaanopties

Wat is er beschikbaar en hoe sluit het aan op jouw vaardigheden en interesses? Dit is de vraag die jij jezelf mag stellen. Doe uitgebreid onderzoek naar de verschillende beroepen, industrieën en functies. Praat met mensen die al werkzaam zijn in de gebieden waarin je geïnteresseerd bent en vraag naar hun ervaringen. Online bronnen, carrièrebeurzen en loopbaanadviseurs kunnen je hierbij al veel informatie geven.

Uitproberen

Je kunt via stages, vrijwilligerswerk of tijdelijke projecten verschillende banen proberen. Natuurlijk kun je ook gewoon ergens aan de slag gaan en kijken hoe dit uitpakt. Deze ervaringen helpen je begrijpen hoe het is om een specifieke functie uit te voeren. Daarnaast breid je hiermee je netwerk uit.

Maak een lijst van niet-onderhandelbare criteria

Maak een lijst van elementen die voor jou essentieel zijn in een baan, het type werk, de bedrijfscultuur, locatie, werktijden, salaris en mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Door deze criteria in gedachten te houden, kun je banen beter beoordelen.

Werk aan je vaardigheden

Je bent nooit uitgeleerd! Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden die relevant zijn voor jouw interesses is een belangrijke stap om beter te worden in wat je doet. Daarnaast maakt dit je een goedekandidaat. Neem deel aan cursussen, workshops of online trainingen om je vaardigheden te verbeteren en je kennis up-to-date te houden.

Wees flexibel

Het kan zijn dat je niet direct op de stoel zit waar je wilt zitten. Misschien is de functie nog niet beschikbaar, misschien is het nog niet jouw niveau. Wees bereid om je hierin aan te passen en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.

Hulp nodig? KS Works kijkt graag met je mee!

Het vinden van de baan die past is een proces van zelfontdekking, onderzoek en flexibiliteit. Door jezelf goed te evalueren, diverse loopbaanopties te verkennen, praktische ervaring op te doen en je vaardigheden te ontwikkelen, vergroot je de kans om een carrière op te bouwen waar jij blij van wordt. Blijf geduldig, gemotiveerd en vertrouw op jouw onderbuikgevoel tijdens jouw loopbaanreis. Weet je nog niet helemaal wat je wil worden, maar wil je kijken of KS Works misschien iets heeft wat bij je past? Stuur ons een open sollicitatie en wij zoeken met je mee!

Welke baan past bij jou?