Sollicitatiegesprekken voorbereiden

Nadat onze collega Michelle op wereldreis is geweest, moest zij weer op zoek naar een baan. Dit heeft zij als een project benaderd en heeft een logboek bijgehouden van de gesprekken die ze had. De uitkomst: Ze had binnen een maand een baan. In dit artikel delen wij haar tips en tricks zodat jij goed voorbereid een gesprek in gaat.

1.       Voorbereiding

Het aller belangrijkste is dat je op z’n minst weet bij wat voor bedrijf je op bezoek gaat. Check niet alleen het bedrijf en de USP’s van het bedrijf. Maar kijk vooral ook naar de reviews van de werknemers die er op dit moment werken of hebben gewerkt. Zie je daar ontzettend veel negatieve reviews? Zorg dan dat je zelf ook sceptisch bent. Dat een bedrijf bestaat, betekent niet dat het bedrijf goed is voor de werknemers.

2.       Kleding

Misschien wil je niet ergens werken waar een blouse en een jasje verplicht zijn. Of misschien vind jij het juist belangrijk dat je jezelf bent in een omgeving en zie je jezelf alleen maar in een trainingspak. Prima, maar wees je wel bewust van de risico’s. Het kan verkeerd overkomen bij sommige bedrijven als je in een joggingspak komt solliciteren, wij adviseren dat daarom niet te doen bij het eerste gesprek. Google op: Office Chic + (gender naar keuze) en je ziet gelijk wat je wel of niet aan kunt doen.

Zorg natuurlijk wel dat het lekker zit, als jij een jeukende kriebelblouse aanhebt, wordt het een gespannen toestand.

3.       Tijdens het gesprek

Stel alle vragen die je kunt bedenken en ben jezelf. Probeer sterk over te komen, want vaak vinden mensen die een baan aanbieden dit belangrijk. Maar verder, voel vooral aan hoe het bedrijf in elkaar steekt. Besef je dat jij hier ook een oordeel uit moet halen. Jij zit hier namelijk jouw tijd te verdoen als je niet op je plek zit.

Ons advies hierin is: Zorg dat je het ook naar je zin hebt tijdens het gesprek, het gaat tenslotte de hele tijd lekker over jou.

4.       Na het gesprek

Nadat je gedag hebt gezegd tegen de recruiter/manager zit er even niks anders op dan wachten. Zorg dat je altijd een termijn hebt afgesteld. Houden zij zich daar niet aan? Bel dan vooral zelf even na. Mocht dit slecht nieuws zijn, vraag dan vooral om feedback. Voel jij je aangesproken? Dan kan je de feedback zeker gebruiken. Voel jij je niet aangesproken? Laat het van je af glijden en ga door met andere sollicitaties. En vergeet niet, er zijn genoeg banen, jij gaat iets vinden wat bij je past.

Als jij via KS Works solliciteert, zullen wij bij het hele proces betrokken zijn. Ook het vervolggesprek. Ben jij benieuwd naar onze vacatures? Neem contact met ons op!

Foto Sollicitatiegesprekken voorbereiden